«Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ», τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ποπόσκι και με αφορμή δήλωση που φέρεται να έκανε ο δεύτερος στα ΜΜΕ.
«Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή και η Αθήνα περιμένει από τα Σκόπια να κάνουν βήματα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόσκι, κατά τη συνάντησή τους, στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Πόποσκι φέρεται να έχει δηλώσει στα ΜΜΕ της χώρας του - μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο - ότι η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί προτεραιότητα της τη λύση του θέματος της ονομασίας».
Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ο Μάθιου Νίμιτς αναμένει από τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ να επιβεβαιώσει ημερομηνίες κατάλληλες για την επόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, καθώς ο Πρέσβης κ. Βασιλάκης έχει ήδη αποδεχθεί τις αρχικά προταθείσες από τον κ. Νίμιτς ημερομηνίες του Οκτωβρίου.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδέκτης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, μιας όμως ονομασίας για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes). Αυτό που, συνεπώς, αναμένεται είναι η υπεύθυνη στάση και η ανταπόκριση της άλλης πλευράς».
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, επίσης, ότι τα θέματα τα σχετικά με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ κρίνονται συλλογικά από τα κράτη-μέλη κάθε οργανισμού με βάση τα γενικά κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν για την ένταξη νέων μελών.
Ο υπουργός Εξωτερικών, επίσης, παρατήρησε ότι το ζήτημα του ονόματος κατέχει την κεντρική θέση στην εσωτερική πολιτική συζήτηση στην ΠΓΔΜ. «Η ελληνική θέση στο θέμα αυτό έχει προ πολλού διαμορφωθεί, συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση, και δεν επηρεάζεται από συγκυριακές εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έθεσε, επίσης, το ζήτημα των πρόσφατων προκλήσεων του αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι στον Όλυμπο, καθώς και του Προέδρου της χώρας, Γκιόρκι Ιβάνοφ, στα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις και απαράδεκτες ενέργειες δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας.
Απαντώντας, τέλος, σε σχετικό ερώτημα του κ. Πόποσκι, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε την ελληνική θέση - που είχε διατυπώσει κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, φέτος το Μάρτιο - υπέρ της κατασκευής διασυνδετηρίου αγωγού του TAP μεταξύ Ελλάδος - ΠΓΔΜ. Ο διασυνδετήριος αυτός αγωγός ενισχύει τη δυναμική και τη σημασία του TAP και προσφέρει στη γειτονική χώρα μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο».
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου μίλησε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνισε την «ανάγκη σεβασμού» της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και έκανε λόγο για «ανήθικο και παράνομο αποκλεισμό» της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Υπογράμμισε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» στο θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Ο κ. Ιβάνοφ διατύπωσε την άποψη ότι «το θέμα της ταυτότητας δεν ήταν ποτέ μέρος αυτού του πλαισίου», καλώντας παράλληλα τα Ηνωμένα Έθνη «να ασχοληθούν και να αφιερώσουν τη μέγιστη προσοχή στην εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Το θέμα της ονομασίας συζήτησαν ο γγ του ΟΗΕ και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ
Το ζήτημα της ονομασίας συζητήθηκε στη συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γγ του διεθνούς Οργανισμού, κατά τη συνάντηση «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προοπτικές για την από καιρό αναμενόμενη επίλυση της διαφοράς του "ονόματος" με την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι ο γγ και ο πρόεδρος (της ΠΓΔΜ) συζήτησαν και για τη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή.
Στο μεταξύ, ο κ. Ιβάνοφ, προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στις γνωστές θέσεις των Σκοπίων για το θέμα του ονόματος, υπογραμμίζοντας την «ανάγκη σεβασμού» της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και έκανε λόγο για «ανήθικο και παράνομο αποκλεισμό» της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Επίσης, είπε ότι η χώρα του «είναι έτοιμη για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» στο θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Ο κ. Ιβάνοφ διατύπωσε την άποψη ότι «το θέμα της ταυτότητας δεν ήταν ποτέ μέρος αυτού του πλαισίου», καλώντας παράλληλα τα Ηνωμένα Έθνη «να ασχοληθούν και να αφιερώσουν τη μέγιστη προσοχή στην εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια