Ο Γιάννης Πανούσης δεν επιδίωξε ούτε προανήγγειλε μια ρήξη. Εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται την παρουσία του στην Κατεχάκη ως ευκαιρία για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Αστυνομία και τους πολίτες και ως κρίσιμο τεστ για το κυβερνητικό αποτύπωμα της ευρύτερης Αριστεράς. Η εκκωφαντική παρέμβασή του με το χθεσινό άρθρο - φωτιά στα «ΝΕΑ», ωστόσο, είχε συγκεκριμένη στόχευση εντός της κυβέρνησης και αποσκοπούσε να λειτουργήσει συναγερμικά, όπως επισημαίνουν σταθεροί συνομιλητές του. «Με τις γραπτές μου παρεμβάσεις στηρίζω τον Πρωθυπουργό και συνολικά την κυβέρνηση», έσπευσε, μάλιστα, να διευκρινίσει.
Η αφύπνιση που επιδίωξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τη δική του κραυγή αγωνίας, ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων - θετικών ή επικριτικών -, ενώ μάλλον βραχυκύκλωσε το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο καταγράφτηκαν αμηχανία και ενόχληση. Εξού και η αποστασιοποίηση που δείχνει η επίσημη αντίδραση του πρωθυπουργικού επιτελείου, το οποίο αναζητεί τους αποδέκτες του υπουργικού μηνύματος εκτός κυβέρνησης και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί από την παρέμβαση Πανούση τροφοδότησαν νέο κύκλο συζήτησης σχετικά με τη συνοχή του νέου κυβερνητικού συνασπισμού και τις σχέσεις - προσωπικές και πολιτικές - ιδίως των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, ενώ αναζωπύρωσαν και τα σενάρια για ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τα οποία μέχρι πρότινος είχαν επικεντρωθεί στο οικονομικό επιτελείο και στην περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου. Από την πλευρά του, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν άρχισε χθες να μετρά εχθρούς και φίλους, ενώ καθιστά σαφές ότι το άρθρο του δεν αποτελεί σινιάλο προσωπικής εξόδου.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ. Ο κύκλος της συνεργασίας του Γιάννη Πανούση με τον μέχρι σήμερα εποπτεύοντα υπουργό Νίκο Βούτση, είναι γνωστό ότι έχει ολοκληρωθεί, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι θα αποδειχθεί περισσότερο αποτελεσματική η συνεργασία που αρχίζει με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι την άμεση διασύνδεση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είχε εισηγηθεί και ο κ. Πανούσης. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι σχεδόν όλα θα κριθούν προσεχώς στη βάση που έθεσε ο αναπληρωτής υπουργός με το χθεσινό άρθρο του: αν υπάρχει ταύτιση για τα όρια ανοχής που θεωρεί ο ίδιος ότι δεν μπορεί να ξεπερνιούνται από μια κυβερνώσα Αριστερά (όπως έγινε με τον αποκλεισμό της Βουλής από αντιεξουσιαστές), τότε η κυβέρνηση μπορεί να προσδοκά ότι θα υπάρξει μια περίοδος νηνεμίας σε έναν χώρο που ήδη έχει τραυματιστεί. Μια διάσταση που έχει καταγραφεί ήδη, πάντως, ανάμεσα στους κ.κ. Παρασκευόπουλο και Πανούση - όπως ο πρώτος δήλωσε ανοικτός για διάλογο με τους κουκουλοφόρους και ο δεύτερος αντέτεινε ότι η δημοκρατία δεν συνδιαλέγεται με όσους δεν έχουν πρόσωπο - επιτρέπει να διατυπώνονται ερωτηματικά.
Με την αγωνιώδη παρέμβασή του, ο Γιάννης Πανούσης απευθύνθηκε τόσο στο ενδοκυβερνητικό πεδίο όσο και στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, που έχουν αποσυντονιστεί από την αναταραχή των προηγούμενων ημερών - με το μπαράζ καταλήψεων και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Για το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, οι συστάσεις του, μέσω των «ΝΕΩΝ», «προφανώς και δεν αφορούν ούτε την πολιτική της κυβέρνησης ούτε κυβερνητικά στελέχη ούτε τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν.
Την ίδια ώρα, τα λοιπά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διχασμένα. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έκανε λόγο για «αγιογραφία» της παρέμβασης Πανούση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, για «ατόπημα» του αναπληρωτή υπουργού.
Αντιθέτως, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς έσπευσε να συνηγορήσει υπέρ του κ. Πανούση («στη γενική κατεύθυνσή του συμφωνώ πολύ. Δεν μπορεί να μείνει το πράγμα έτσι, ελεύθερο»), ενώ αμφίσημο ήταν το σχόλιο που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος («είναι αυτονόητα κατά το Σύνταγμα αυτά που λέει ο κ. Πανούσης»).
Η ΝΔ. Στη στήριξη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη προχώρησε και η ΝΔ κάνοντας λόγο για «εύστοχη και έντιμη παρέμβαση», την οποία ωστόσο μετέτρεψε σε αντιπολιτευτικό όχημα για να επιτεθεί κατά της κυβέρνησης. Η Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνει αδυναμία του κ. Πανούση να ασκήσει τα καθήκοντά του και υποδεικνύει για την αυτοπροστασία του τον δρόμο της παραίτησης.
www.tanea.gr
0 σχόλια