Διεκόπησαν αιφνιδιαστικά οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών. Μετά την αποχώρηση της ομάδας του ΔΝΤ, και οι έλληνες διαπραγματευτές πήραν το αεροπλάνο για την Αθήνα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν από την αναχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε:
«Αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία».
Στο μεταξύ, κλίμα ρήξης και σοβαρών αποκλίσεων στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα περιέγραψε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, τονίζοντας από την Ουάσιγκτον πως οι μεγάλες διαφορές σε κρίσιμα θέματα όπως το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένουν και ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στο να περιορισθούν.
Όπως αποκάλυψε, η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ και ο επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα Ρίσι Γκογιάλ αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες και επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον, κάτι που συνέδεσε με το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές συζητάνε σε πολιτικό επίπεδο. «Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ράις χρησιμοποίησε πρωτόγνωρα σκληρή φρασεολογία και για πρώτη φορά έκανε συγκεκριμένες αναφορές στα ζητήματα που το ΔΝΤ θεωρεί πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην Ελλάδα. «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές (major differences) μεταξύ μας σε πολλούς τομείς. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να περιορισθούν οι διαφορές αυτές», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα και περιέγραψε τους λόγους που το ΔΝΤ επιμένει στο να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο ΦΠΑ, αλλά και διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.
Όπως τόνισε το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος είναι «μη βιώσιμο», καθώς μεταξύ άλλων λαμβάνει επιχορήγηση ίση με το 10% του ΑΕΠ της χώρας. «Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από το Γερμανό», είπε και προσέθεσε πως παρά τα όσα διατυπώνονται, πάγια επιδίωξη του Ταμείου είναι η προστασία των αδύναμων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Ο κ. Ράις ερωτήθηκε για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων, αλλά δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.
Αναφερόμενος στους φόρους ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε πως είναι σημαντικό να διευρυνθεί η φορολογική βάση και επεσήμανε πως το Ταμείο εξαρχής ζητούσε τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα κενά στην είσπραξη του ΦΠΑ στην Ευρώπη, κάτι που απέδωσε στην πολυπλοκότητα του συστήματος. Στη βάση αυτή ανέφερε πως απαιτείται απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως.
Ο Ράις ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση του προγράμματος την συνέδεσε με τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δημοσιονομικών στόχων και των επιπέδων χρηματοδότησης», είπε, ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί στους υπό συζήτηση στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο Ράις ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν φεύγει από το τραπέζι των συζητήσεων, λέγοντας πως το Ταμείο είναι πλήρως δεσμευμένο στο να δουλέψει με τους ευρωπαίους εταίρους και τις ελληνικές αρχές για μια λύση. «Έχουμε πλήρη συναίσθηση του πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση» είπε.
Ο Ράις είπε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη των συζητήσεων και αποσαφήνισε πως η «μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». Εκτίμησε δε πως η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει νέες προτάσεις στους πιστωτές.
Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ είναι «εξοργισμένο» με τους Ευρωπαίους και για το εάν έχουν διαφορές μεταξύ τους οι θεσμοί στις διαπραγματεύσεις ο Ράις δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες. «Θα επισημάνω ότι η πρόταση που κατατέθηκε προ εβδομάδος στις ελληνικές αρχές ήταν μια κοινή πρόταση των τριών θεσμών», είπε. Ερωτηθείς για το εάν εκτίμα ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση των 1,56 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε πως «οι ελληνικές αρχές έχουν δημόσια δηλώσει ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ θα δώσει λεφτά στην Ελλάδα, είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για να απαντηθεί αυτό.
Τέλος, αποκάλυψε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα μετάσχει στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου όπου και θα παρουσιάσει την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου για τη ζώνη του ευρώ.
ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ - tanea.gr
0 σχόλια