Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015


Νέα συνάντηση είχαν στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η συνάντηση κλείστηκε αργά χθες το βράδυ, και πραγματοποιείται στο γραφείο της μόνιμης γαλλικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, νέα πρόταση αναμένεται να καταθέσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Σαββάτου - που συνεδριάζει στις 6 το απόγευμα - σε μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία.

Ηδη πάντως, σε συγκλίσεις με τους θεσμούς σε θέματα όπως ο εισπρακτικός στόχος για τον ΦΠΑ, η εταιρική φορολόγηση, αλλά και η φορολόγηση της ναυτιλίας έχει οδηγήσει η  πρόταση που κατατέθηκε χθες σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, αλλά δεν συζητήθηκε τελικά στο Eurogroup.

Οπως σημειώνεται  παραμένουν αποκλίσεις σε ζητήματα σχετικά με τον ΦΠΑ στον τουρισμό, τον ΦΠΑ στα νησιά και τις αμυντικές δαπάνες. Στο ασφαλιστικό διάφορες εντοπίζονται στο ΕΚΑΣ, στην αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, αλλά και στο χρόνο έναρξης μείωσης των πρόωρων συντάξεων.

Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στους θεσμούς τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ να ανέλθουν στο 0,93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έναντι 0,74% που ήταν η αρχική της πρόταση.

Σημειώνεται πως οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως τρόφιμα, ενέργεια, νερό και ξενοδοχεία θα μείνουν στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και στον υπερμειωμένο του 6% θα υπάγονται φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία και τα θέατρα. Πάντως, στο τελευταίο αυτό κείμενο της η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την έκπτωση 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, υπαναχωρώντας από την αρχική της θέση.

Διαβάστε τη νέα ελληνική πρόταση

Η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης υιοθετεί μερικώς την πρόταση των θεσμών για αύξηση της φορολόγησης της χωρητικότητας των πλοίων (tonnage tax), αλλά δεν δέχεται την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στη ναυτιλία και μιλά για εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου φορολογίας για τον εμπορικό στόλο.

Στο ασφαλιστικό η Ελλάδα αποδέχεται εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, αλλά για την πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας) θέλει να ισχύσει μετά την 31 Οκτωβρίου 2015 και όχι από την 1η Ιουλίου 2015 όπως ζητούν οι θεσμοί.

Για το ΕΚΑΣ η ελληνική πρόταση προβλέπει τη σταδιακή αντικατάστασή του μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018, όταν η νέα πρόταση των θεσμών προβλέπει την κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 με άμεση ωστόσο ισχύ για το 20% των πιο εύπορων δικαιούχων του επιδόματος (θα το χάσουν άμεσα οι 2 στους 10 δικαιούχους).

Σχετικά με την αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων (κύρια και επικουρική σύνταξη) η κυβέρνηση προτείνει αύξηση κατά 1% από το 4% στο 5%, όταν οι θεσμοί προτείνουν αύξηση από το 4% στο 6%.

Στα εργασιακά η ελληνική πλευρά επιμένει στη διαδικασία διαβούλευσης παρόμοια με εκείνη που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού (άρθρο. 103 του Νόμου 4172/2013) για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σημειώνεται πως οι θεσμοί ζητούν να μην γίνει καμία μεταβολή στις συλλογικές συμβάσεις πριν από το τέλος του 2015 και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες η ελληνική πρόταση επιμένει στη μείωσή τους κατά 200 εκατ. ευρώ και όχι κατά 400 εκατ. ευρώ που ζητούν οι θεσμοί.

Στις αποκρατικοποιήσεις η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για ΟΛΠ και ΟΛΘ το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2015. Δεσμεύεται δε να προχωρήσει τις εκκρεμείς δράσεις που απαιτούνται για τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, των ΟΛΠ , ΟΛΘ, αλλά και του Ελληνικού.

Η πρόταση των δανειστών
Ένα έγγραφο που περιγράφει την άποψη των τριών Θεσμών επί ενός σχέδιου σκοπιμότητας θα εξεταστεί στο Eurogroup.

Bήματα πίσω στο μέτωπο του ΕΚΑΣ κάνουν οι δανειστές στη νέα τους πρόταση αλλά ζητούν ΦΠΑ 23% στην εστίαση και ζητούν σύνταξη στα 67 από το 2022, με τα όρια ηλικίας να αρχίσουν να αυξάνονται από 1ης Ιουλίου εφέτος. Η σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣαπό άλλο μηχανισμό ζητείται ως το τέλος του 2019 χωρίς να ζητείται το άμεσο κόψιμο όπως στην προηγούμενη απαίτηση. Παράλληλα δανειστές αποδέχονται τις ελληνικές προτάσεις για φόρο στα VLTs, τα έσοδα από άδειες κινητής τηλεφωνίας (3G και 4G) και το φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα ενημερώσουν με το συγκεκριμένο σχέδιο για την άποψη τους για το τι θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόταση συμφωνίας.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου των δανειστών

Πρωτογενές πλεόνασμα: Ο στόχος είναι 1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% του ΑΕΠ για το 2016, 3% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% για το 2018

Αλλαγές στο ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου με στόχο αύξηση εσόδων 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετησίως) - Θα έχει τρείς συντελεστές βασικός 23% στην εστίαση, ξενοδοχεία, 13% στα βασικά είδη διατροφής, ενέργεια και νερό και 6% για τα φάρμακα βιβλία και θέατρα

Πιό αυστηρές οι εξαιρέσεις για τους αγρότες 

Αύξηση φόρου 26% στο 28% στις επιχειρήσεις και προκαταβολής φόρου στο 100% μέχρι το τέλος του 2016

Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Κατάργηση των επιδοτήσεων στο ντήζελ για τους αγρότες

Μείωση κατά 50% στις δαπάνες για το επίδομα θέρμανσης

Σταθερά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ το 2015 και 2016, μετά και την πιθανή αναθεώρηση των αντικειμενικών

Για τις πρόωρες συντάξεις σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης ως το 2022

Σταδιακή απόσυρση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους από τέλος του 2019 (αντί του 2017 που ήταν η αρχική πρόταση). Οι περικοπές θα αρχίσουν από 20% των δικαιούχων με τα μεγαλύτερα ποσά σύνταξης

Πάγωμα των ορίων δαπανών για τις εγγυημένες επικουρικές συντάξεις στα φετεινά επίπεδα, αντί της ρήτρας μηδενικού ελλείματος

Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων από 4 στο 6% για την ιατροφαραμακευτική περίθαλψη και επέκταση της εισφοράς και στις επικουρικές

Απόσυρση όλων των εξαιρέσεων με κρατική χρηματοδότηση και εναρμονισμός των κανόνων με τις εισφορές στα επίπεδα του ΙΚΑ από 1ης Ιουλίου 2015

Μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό

Ζητείται απίσης νέα φάση αλλαγών στο Ασφαλιστικό με νομοθέτηση ως 31 Οκτωβρίου του 2015 για τη στενότερη σύνδεση εισφορών και συντάξεων στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης.

Μετά από αναλογιστική μελέτη θα νομοθετηθούν:

-Συγκεκριμένες παραμετρικές βελτιώσεις για τη στενότερη σύνδεση εισφορών και συντάξεων.
-Αναθεώρηση και εξορθολογισμός των διαφορετικών συστημάτων για τις βασικές εισφορές και τις παροχές.
-Εναρμόνιση και των εισφορών του ΟΓΑ, εφόσον δεν συγχωνευθεί με άλλα Ταμεία.
-Συγχώνευση Ταμείων ως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
-Η κυβέρνηση καλέιται να λάβει όλα τα ισοδύναμα μέτρα για να αντισταθμίσει την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές του 2012.

Στα σημεία της πρότασης των Θεσμών ξεχωρίζουν επίσης τα εξής:

-Οχι μόνιμες αυξήσεις ΦΠΑ
. Οι δανειστές δέχονται να επανεξεταστούν οι αυξήσεις στο ΦΠΑ στο τέλος του 2016 εφόσον έχουν συγκεντρωθεί επιπλέον έσοδα από μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Επομένως υπάρχει ένα «παράθυρο» για μειωσεις από το 2017 αν πάνε καλά τα έσοδα το 2016.

- Απαιτείται 100% προκαταβολή του φόρου στις επιχειρήσεις ακόμη και για τις ατομικές ως το τέλος του 2016.

- Ζητείται κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τους αγρότες και κατάργηση των επιδοτήσεων για το αγροτικό πετρέλαιο.

- Προτείνεται χαμηλότερος συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων, 28% αντί για 29% που προτείνει η ελληνική πλευρά

- Ζητείται να μην μπει έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ

- Προτείνεται να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των ναυτιλιακών εταιρειών

- Για τον Σεπτέμβριο απαιτείται η κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου με την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλλεγγύης στον φόρο εισοδήματος.


Τα δύο κείμενα

Σημειώνεται ότι το κείμενο αυτό δεν έχει πάρει τελικό πράσινο φως από την ελληνική πλευρά αλλά αποτελεί εκτίμηση των θεσμών για το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Eurogroup θα εισαχθεί και έγγραφο σκοπιμότητας προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Μέχρι και πριν λίγη ώρα κυβερνητικές πηγές αποσαφήνιζαν πως η Ελλάδα δεν υπαναχωρεί από τις θέσεις της.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν επί συγκεκριμένου εγγράφου.

«Αν δεν συμφωνήσου με στο σημερινό Eurogroup θα πρέπει να εξετάσουμε άλλα ενδεχόμενα», είπε και έθεσε ως τελική προθεσμία την Κυριακή, λέγοντας πως κάθε λεπτό που περνά δυσκολεύει η κατάσταση.

«Με εκπλήσσει η άνεση με την οποία η κυβέρνηση παίζει το μέλλον της χώρα της», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το γερμανικό πρακτορείο MNI έκαναν λόγο για ενδεχόμενο Eurogroup το Σάββατο.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ 
Written by NEWS ΦΛΩΡΙΝΑ

0 σχόλια