Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015


Αν τρώτε ένα μελομακάρονο ή ένα κουραμπιέ κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα το μόνο σίγουρο είναι πως θα καταλήξετε τουλάχιστον με ένα κιλό βαρύτεροι στο τέλος των γιορτών. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως αν διατηρήσετε τις βασικές διατροφικές σας συνήθειες μπορείτε να αποφύγετε την αύξηση του βάρους κατά την περίοδο των εορτών.

Το να παρεκκλίνετε μόνο μία φορά δεν θα αυξήσει το βάρος. Το βάρος αυξάνεται όταν κάνετε μικρές καθημερινές παρεκκλίσεις, ένα εξτρά μελομακάρονο, ένα παραπάνω ποτήρι κρασί κάθε μέρα κάνουν τη διαφορά.

Παρακάτω αναφέρω μερικές από τις πιο συνηθισμένες συνήθειες που την περίοδο των εορτών αυξάνουν το βάρος σας, που θα πρέπει να προσέξετε.

Αρχίζετε να τρώτε τα εποχιακά εδέσματα πολύ καιρό πριν τις γιορτές
Ξεκινάτε να τρώτε από πολύ νωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε καθημερινή βάση. Αν ξεκινήσετε πολύ νωρίς αναπόφευκτα θα διαρκέσουν για περισσότερες ημέρες οι παρεκκλίσεις και θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να δείτε το βάρος σας να ανεβαίνει.

Πάτε στα πάρτι πεινασμένοι
Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πηγαίνετε πεινασμένοι όπου σας καλούν. Η καλύτερη πρακτική είναι να τρώτε κάτι πρωτεϊνικό μισή με μία ώρα πριν πάτε στο κάλεσμα, θα σας κόψει την πείνα και δεν μπείτε σε πειρασμό να φάτε ακατάλληλα τρόφιμα.

Τρώτε ό, τι σας προσφέρουν
Δεν χρειάζεται να τρώτε ό, τι σας προσφέρουν. Αρχικά αναλογιστείτε κατά πόσο θέλετε πραγματικά να το φάτε και αν όχι μπορείτε είτε να πείτε ευγενικά πως δεν πεινάτε ή θα μπορούσατε να το πάρετε μαζί σας και το δώσετε σε κάποιον άλλο μετά.

Συνεχίζετε να τρώτε μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου
Μπείτε ξανά στο κανονικό σας ρυθμό νωρίς από τις 2 Ιανουαρίου. Μην αφήνετε τις μέρες να κυλούν και εσείς να συνεχίζετε να παρεκκλίνετε διατροφικά μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου.

Το παρακάνετε με το αλκοόλ
Η εορταστική περίοδος δεν θα πρέπει να είναι η δικαιολογία σας για να μην μπουν κάποια όρια στο αλκοόλ. Προσπαθήστε να έχετε δύο ημέρες χωρίς αλκοόλ κάθε εβδομάδα. Πίνετε άφθονο νερό και αποφύγετε τη μίξη του αλκοόλ με χυμό και αναψυκτικό.

Έχετε μια στάση «όλα ή τίποτα» απέναντι στη διατροφή
Απολαύστε μια μικρή ποσότητα από το αγαπημένο σας γλυκό ή φαγητό χωρίς να νιώσετε πως ήρθε το τέλος του κόσμου. Αν προσέξετε όλες τις ημέρες των εορτών το να φάτε ελάχιστα παραπάνω την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν θα προκαλέσει αύξηση του βάρους σας.


* Η Δρ Ελένη Παπαγιαννίδου, MMSci είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και συνεργάτιδα του πλαστικού χειρουργού Απόστολου Γαϊτάνη, MD CCST.
health.in.gr
Written by NEWS ΦΛΩΡΙΝΑ

0 σχόλια