Τρίτη 31 Μαΐου 2016

 Ένα βήμα μπροστά για τις μετεγκαταστάσεις Ακρινής και Αναργύρων

Μία ευρεία παραγωγική συνάντηση και συζήτηση, με αφορμή τα θέματα που αφορούν στις μετεγκαταστάσεις Ακρινής και Αναργύρων, έγινε στις 26/05/2016 στο Γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Πάνου Σκουρλέτη.
Στη  συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Κοζάνης, ο Δήμαρχος Εορδαίας, Βουλευτές Νομών Κοζάνης και Φλώρινας, αρμόδιοι σύμβουλοι του Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ, αυτοδιοικητικά στελέχη και εκπρόσωποι των οικισμών.
Κατά τη συνάντηση θέσαμε με έμφαση τα παρακάτω:
α. Την ανάγκη ολοκλήρωσης του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με πρωτοβουλία και ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
β. Την ανάγκη έναρξης των διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των οικισμών και των αγροκτημάτων Ακρινής και Αναργύρων, με πρωτοβουλία και ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε..
Τα συμπεράσματα της συνάντησης συμπυκνώνονται ως εξής :
1ον Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα γίνει η σύσταση μικτής Επιτροπής, που θα αποτελείται από εκπροσώπους των προβλεπόμενων Υπουργείων στο Νόμο 3937/2011 και των Φορέων της Δυτικής Μακεδονίας.
Προς το σκοπό αυτό θα κοινοποιήσουμε στον Υπουργό την εκπροσώπησή μας.
2ον Θα διερευνηθούν πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής στις νέες θέσεις των υπό μετεγκατάσταση οικισμών, συμπληρωματικά με τα ποσά που θα λάβουν οι οικείοι Δήμοι σύμφωνα με το Άρθρο 13 του Ν. 4273/2014, με έμφαση στο Τομεακό Πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 που αφορά στο Περιβάλλον και στην Αειφόρο Ανάπτυξη.
3ον Σε ότι αφορά στο σημαντικό ζήτημα και προϋπόθεση για την υλοποίηση των μετεγκαταστάσεων δηλ. την αναγκαστική απαλλοτρίωση των οικισμών και των αγροκτημάτων Ακρινής και Αναργύρων, θέσαμε έντονα την ανάγκη  άμεσης έναρξης των διαδικασιών, επισημαίνοντας ότι δεν θα απαιτηθεί να καταβληθούν άμεσα ποσά εκ μέρους της ΔΕΗ αλλά μετά απο 3 χρόνια.
Δεδομένης της απουσίας εκπροσώπων της ΔΕΗ το υπόψη θέμα δεν συζητήθηκε αναλυτικά, ενώ θεωρήθηκε αναγκαία η συνάντηση με τη ΔΕΗ το συντομότερο δυνατόν.
Εκτός από τα ανωτέρω, συζητήθηκαν και βρήκαν θετική ανταπόκριση :
α. Το θέμα της «Μεταλιγνιτικής περιόδου». Ενημερώσαμε την Κυβέρνηση ότι, το ολοκληρωθέν «Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη μεταλιγνιτική περίοδο» θα πρέπει να ενταχθεί σε μία Εθνική πολιτική, λόγω ακριβώς της εθνικής διάστασης που έχει, έτσι ώστε η αντιμετώπιση των συνεπειών για την περιοχή από τη μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας να γίνει με ομαλό και παραγωγικό τρόπο.
β. Η θεσμοθέτηση, από τη ΔΕΗ, ενός «Ειδικού Ταμείου Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης» όπου θα κατατίθενται ποσά με βάση το προεκτιμώμενο κόστος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης, έτσι ώστε οι αναγκαίοι πόροι να είναι συνεχώς διαθέσιμοι και να υλοποιηθούν με ασφάλεια από τον χρήστη του λιγνίτη, χωρίς τον κίνδυνο μελλοντικής επιβάρυνσης των δημόσιων δαπανών.
γ. Η ανάγκη συντονισμού και ελέγχου της κοινής προσπάθειας, που θα πρέπει να αποτελεί κοινή πρακτική.
δ. Η θεσμοθέτηση του Ειδικού Τιμολογίου στη Δυτική Μακεδονία δηλ. της έκπτωσης στο τιμολόγιο της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% για τις επιχειρήσεις και 30% για τα νοικοκυριά.
Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία επί του θέματος και βρίσκεται σε εξέλιξη η περαιτέρω τεκμηρίωσή του, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειάρχης ζήτησε την οργάνωση διευρυμένης συνάντησης, παρουσία και εκπροσώπων της ΔΕΗ, για οριστικοποίηση της τεκμηρίωσης που θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
«Κάναμε βήματα μπροστά», τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδης Θεόδωρος. «Η  επιτάχυνση των διαδικασιών θα μεταφέρει στους πολίτες της περιοχής το αίσθημα του δικαίου και της κοινωνικής εταιρικότητας που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη λειτουργία του Κράτους και της ΔΕΗ».
Written by NEWS ΦΛΩΡΙΝΑ

0 σχόλια