Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Tο φυσικό αέριο έχοντας ως βασικό όπλο τη μειωμένη τιμή που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα από τη συνεχιζόμενη κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου, κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή ενώ και τα περιθώρια για τους ηλεκτροπαραγωγούς εμφανίζονται βελτιωμένα. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα στοιχεία από τους ισολογισμούς που έχουν δημοσιευτεί (προσώρας έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της Protergia και της Elpedison ενώ εκκρεμεί ο Ήρωνας) αλλά και από την τρέχουσα εικόνα της ημερήσιας αγοράς μέσω των στοιχείων του ΛΑΓΗΕ.
Α εξάμηνο
Ειδικότερα στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι ηλεκτροπαραγωγοί εμφανίζουν βελτιωμένη αξιοποίηση των μονάδων τους και έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία μετά το καταστροφικό 2015. Αυτή η αύξηση μεταφράζεται και σε ενισχυμένη κατανάλωση φυσικού αερίου. Ενδεικτικά η παραγωγή της Elpedison στο εξάμηνο του 2016 έφτασε τις 1,049 χιλ. MWh από 253 χιλ. MWh στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ενώ αντίστοιχα η παραγωγή των μονάδων του ομίλου Μυτιληναίος κατέγραψε αύξηση 62,5%.
Η αύξηση φαίνεται και από τις πωλήσεις της ΔΕΠΑ η οποία στο πρώτο εξάμηνο του 2016 από 1217 εκ. Nm3 το 2015 έφτασε το 1771 εκ. Nm3 το 2016 (αύξηση 46%). Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία για τη ΔΕΠΑ που δημοσιεύτηκαν από τα ΕΛΠΕ οι πωλήσεις προς τους ηλεκτροπαραγωγούς υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Τώρα ως προς τα οικονομικά μεγέθη, για τη μεν Protergia του ομίλου Μυτιληναίος ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 152,5 έναντι 86 εκ. ευρώ (77,4%) ενώ η κερδοφορία EBITDA ανέβηκε στα 27,2 εκ. από 6,6 εκ.
Αντίστοιχα για την Elpedison (ΕΛΠΕ, Edison, Ελλάκτωρ) είχαμε πωλήσεις 132 εκ. ευρώ από 65 εκ. με τα κέρδη EBITDA να φτάνουν τα 13 εκ. ευρώ από ζημιές 1 εκ. ευρώ.
Η εικόνα σήμερα
Η θετική εικόνα της αγοράς για τις μονάδες αερίου συνεχίζεται και στο τρίτο εξάμηνο, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, η μέση ΟΤΣ διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες λίγο πάνω από τα 40 ευρώ (για σήμερα προβλέπεται να φτάσει στα 42,802 ευρώ η μεγαβατώρα) και το peak της ζήτησης να βρίσκεται λίγο πάνω από τα 7GW (σήμερα θα ξεπεράσει τα 7300MW). Σε ό,τι αφορά τις μονάδες που μπαίνουν στο σύστημα, η εικόνα της αγοράς έχει ως εξής τις τελευταίες ημέρες: Το σύνολο των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου μπαίνει στην αγορά με αξιοσημείωτα φορτία για πολλές ώρες (σήμερα πχ Ήρων, Θίσβη, Κόρινθος Power) ή ακόμη και για όλες τις ώρες της ημέρας (για σήμερα πχ η Protergia και η Elpedison Θεσσαλονίκη). Αντίστοιχα στο σύστημα μπαίνουν για όλες τις ώρες οι μονάδες αερίου της ΔΕΗ (Κομοτηνή και Αλιβέρι 5)  ενώ εκτός μένουν Λαύριο και Μεγαλόπολη 5.
Τέλος Από τις λιγνιτικές, εκτός μένουν η Καρδιά και οι δύο μονάδες του Αμύνταιου, ενώ χαμηλή πτήση καταγράφεται για τα υδροηλεκτρικά.

Written by NEWS ΦΛΩΡΙΝΑ

0 σχόλια