Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Μείωση παραβόλων και προστίμων «τακτοποίησης» αυθαιρέτων και διετή παράταση δίνει, όπως αναμενόταν, το υπουργείο Περιβάλλοντος στη νέα του ρύθμιση. Αξιοσημείωτο είναι ότι διευρύνει τον κατάλογο των περιπτώσεων αυθαιρέτων που μπορούν κατά παρέκκλιση να «τακτοποιηθούν», όπου κι αν βρίσκονται. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που αγοράστηκαν (από οποιονδήποτε) πριν από το 1983, κάθε είδους κτίρια της Εκκλησίας, ακόμα και αυθαίρετα που έχουν εις βάρος τους αμετάκλητη δικαστική απόφαση, αν αυτή προήλθε... «από τυπική παράλειψη» ή «χωρίς ευθύνη του ενδιαφερομένου». Το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα και τη δόμηση δόθηκε χθες σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος (χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση, αναφορά στις τροποποιούμενες ρυθμίσεις κ.λπ.) για διάστημα 21 ημερών. Το σχέδιο περιέχει μεν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις (στο πεδίο της τροποποίησης της πολεοδομικής νομοθεσίας), «σκιάζεται» όμως από τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα που χαρακτηρίζονται από τη γνωστή από τους προηγούμενους νόμους ψηφοθηρικού τύπου προσέγγιση (και μιαν ασυνάρτητη επέκταση των «φωτογραφικών» εξαιρέσεων). Πιο συγκεκριμένα:

1. Με τη νέα ρύθμιση δίνεται παράταση (ακόμα) δύο ετών στην «τακτοποίηση» αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων, έως δηλαδή τις 8 Οκτωβρίου 2018. Η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών παραμένει η ίδια, οι δόσεις πληρωμής του προστίμου γίνονται 80.

2. Το παράβολο, που είναι και το πρώτο στάδιο της διαδικασίας υπαγωγής στη ρύθμιση, μειώνεται στο μισό: 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ. Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ., στα 10.000 ευρώ.

3. Μειώνονται τα πρόστιμα με διάφορους τρόπους. Κατ’ αρχήν χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους οι νέες αντικειμενικές αξίες του 2016 (που είναι χαμηλότερες). Επιπλέον στα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν από το 1983 έως το 1993 θα καταβάλλεται το 60% του προστίμου, έναντι 80% σήμερα. Επίσης, για υπόγεια, σοφίτες κ.λπ. θα καταβάλλεται το 30% του προστίμου που αναλογεί, έναντι 50% σήμερα. Ισχύουν όμως αυξήσεις σε τρεις περιπτώσεις: σε αυθαίρετα σε προστατευόμενες περιοχές, σε παραδοσιακούς οικισμούς ή σε τμήματα πόλεων, και στα πρώτα δύο οικοδομικά τετράγωνα από τη θάλασσα το πρόστιμο θα αυξάνεται κατά 20%.

4. Επίσης, αν κάποιος υπαχθεί άμεσα στη ρύθμιση (έως τις 8 Φεβρουαρίου 2017) κερδίζει έκπτωση 20%, η οποία για το επόμενο εξάμηνο γίνεται 10%. Και αντιστρέφεται (δηλαδή το πρόστιμο επιβαρύνεται) κατά 10% από τις 9 Αυγούστου 2017 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2018 και κατά 20% έως τη λήξη της ρύθμισης. Αν ένα αυθαίρετο εντοπιστεί από τις υπηρεσίες πριν δηλωθεί, το πρόστιμο αυξάνεται από 20% έως 40%, ενώ αν γίνουν εργασίες βελτίωσης της στατικότητάς του μειώνεται από 30% έως 60%.

5. Οι χώροι που «τακτοποιήθηκαν» για 40 χρόνια, μέσω των δύο νόμων για τους ημιυπαίθριους (ν. 3775/09, 3843/10), νομιμοποιούνται πλήρως χωρίς άλλη υποχρέωση.

6. Η «κόκκινη γραμμή» τής 28ης Ιουλίου 2011 παραμένει, όπως και οι εξαιρέσεις μη τακτοποίησης (δάση, αιγιαλοί). Ομως ο κατάλογος όσων περιπτώσεων μπορούν κατ’ εξαίρεση να ενταχθούν στη ρύθμιση μεγαλώνει κι άλλο. Περιλαμβάνει όλα τα εκκλησιαστικά αυθαίρετα, όλες τις νόμιμα λειτουργούσες τουριστικές εγκαταστάσεις (με μια θολή διατύπωση, η οποία διασταλτικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει ακόμα και αυθαίρετα στον αιγιαλό), ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά. Ακόμα και κάποιες, μάλλον πολύ συγκεκριμένες, περιπτώσεις αυθαιρέτων που έχουν εις βάρος τους αμετάκλητη δικαστική απόφαση...
Έντυπη
Written by NEWS ΦΛΩΡΙΝΑ

0 σχόλια