Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
ΔΕΗ - CMEC ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Ε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρέσβη, κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, αγαπητέ κ. Φρανκ Αντιπρόεδρε της CMEC σας καλωσορίζουμε στα γραφεία της ΔΕΗ για μια σημαντική στιγμή τόσο για την επιχείρησή μας όσο και για τη συνεργασία μας με τη μεγάλη κινέζικη εταιρεία.
Η συνάντησή μας αυτή γίνεται στον απόηχο της επίσκεψής μας στην Κίνα με το ταξίδι του Πρωθυπουργού, το οποίο αποδείχτηκε τόσο καρποφόρο και σημαντικό για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.
Μεταξύ της ΔΕΗ και της CMEC υπάρχει μια πολύμηνη συνεργασία, ειδικότερα για το project Μελίτη, το οποίο πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι θα γίνει η αρχή για μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών.
Στην Κίνα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το υψηλό επίπεδο, το τεχνολογικό επίπεδο ιδιαίτερα στους τομείς που μας ενδιαφέρουν, των Κινέζων συναδέλφων μας, όπως επίσης και το υψηλό επίπεδο των στελεχών.
Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι, αντίστοιχα, υψηλό επίπεδο υπάρχει και στη χώρα μας και ειδικότερα στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Μπορεί η Ελλάδα να είναι μια μικρή χώρα σε σχέση με την Κίνα και τα μεγέθη να είναι διαφορετικά και σε ό,τι αφορά την εταιρεία μας, όμως η ΔΕΗ παίζει πρωτεύοντα ρόλο τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια, όσο και γενικά στην οικονομία της χώρας μας.
Και παράλληλα φιλοδοξούμε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμορφούμενη και στην εξελισσόμενη αγορά της γειτονιάς μας και ιδιαίτερα της βαλκανικής. Από αυτή την άποψη, η συνεργασία μας με εταιρείες του επιπέδου, όπως η CMEC, θα είναι καθοριστική.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρέσβη της Κίνας για την εποικοδομητική παρουσία του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη των σχέσεών μας. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παρισταμένους και ιδιαίτερα τον κ. Κούτρα και τον κ. Περιστέρη, οι οποίοι είναι ιδιώτες με τους οποίους θα συνεργαστούμε στο project Μελίτη. Να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας. Η παρουσία του εδώ καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που έχει αυτό το project για τη Δυτική Μακεδονία, η οποία είναι η ενεργειακή καρδιά της χώρας μας. Και να ευχαριστήσω, βεβαίως, τον Υπουργό για την παρουσία του που καταδεικνύει το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και τη στήριξή της στην Επιχείρηση.
Παρακαλώ κ. Υπουργέ έχετε το λόγο.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αξιότιμε κ. Πρέσβη, κύριε Αντιπρόεδρε της CMEC, είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των δυο χωρών μας συνεχώς βελτιώνονται και πλέον μεγαλώνουν τα πεδία της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας. Δεν είμαστε καινούριοι γνώριμοι. Γνωριζόμαστε από παλιά και γνωρίζετε καλά ότι υπάρχουν αισθήματα φιλίας και εκτίμησης από τον ελληνικό λαό προς τον κινεζικό λαό.
Θεωρώ ότι η σημερινή υπογραφή αυτού του πολύ σημαντικού μνημονίου ανάμεσα στην εταιρεία σας και τη ΔΕΗ, αποτελεί ουσιαστικά μια ψήφο εμπιστοσύνης απέναντι στην ίδια την εταιρεία, αλλά και στην ελληνική οικονομία.
Είναι άλλο ένα δείγμα, άλλη μια απόδειξη, ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει τα πιο δύσκολα και από τη φάση της σταθεροποίησης βαδίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο της ανάκαμψης.
Ταυτόχρονα η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής για τη Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού, της στρατηγικής των συμπράξεων, με αξιόπιστους εταίρους που μπορεί να δώσουν μια νέα δυναμική. Να διευρύνουν την παρουσία τους και θα έλεγα για όσους γνωρίζουν το πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας, βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα των επιλογών εκείνων οι οποίες θέλανε μια Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού στην Ελλάδα συρρικνωμένη. Τώρα κάνουμε ένα βήμα προσαρμογής σε μια νέα πραγματικότητα ξεπερνώντας τις δυσκολίες το οποίο ανοίγει μια λαμπρή προοπτική για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, για τη ΔΕΗ, αλλά και για τη συνεργασία των δυο χωρών μας.
Ταυτόχρονα η δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας αποτελεί και μια κίνηση υπέρ του περιβάλλοντος. Διότι είναι αρκετοί οι οποίοι ασκούνε μια ίσως εν μέρει δικαιολογημένη κριτική, η οποία, όμως, δεν επιβεβαιώνεται από τα πράγματα σε σχέση με τη χρήση ενός εθνικού καυσίμου, όπως είναι ο λιγνίτης για την Ελλάδα.
Αυτή η νέα μονάδα θα είναι πιο αποδοτική και πιο φιλική στο περιβάλλον και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να στείλουμε αυτό το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, ότι μπορούμε με ένα σύγχρονο τρόπο να αξιοποιούμε το λιγνίτη της χώρας μας.
Βεβαίως γνωρίζετε ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μια συνολικότερη εθνική στρατηγική γύρω από την ενέργεια. Σε αυτή τη στρατηγική θέλουμε να συνδυάζουμε την αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι το μέλλον, αλλά προφανώς με ένα τρόπο ο οποίος να εγγυάται την αδιατάρακτη πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα του συστήματος και να κινείται ακριβώς με μια περιβαλλοντική λογική.
Με αυτά τα λίγα λόγια θα ήθελα να σας καλωσορίσω. Θεωρώ ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον, προς όφελος και των δυο εταιρειών, προς όφελος της Ελλάδος, της συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και στην Ελλάδα. Νομίζω ότι ανοίγει, είναι ένα πρώτο βήμα μιας συνεργασίας που μπορεί να τη δούμε και σε άλλα πεδία.
Και πάλι σας καλωσορίζω και εύχομαι η υπογραφή του σημερινού μνημονίου πολύ σύντομα να δούμε να παίρνει σάρκα και οστά και να αποτελέσει ένα παράδειγμα, να ανοίξει ένα δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε από εδώ και μπρος. Σας ευχαριστώ.
XIAOLI ZOU: Καλημέρα σας. Καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ εκ μέρους της κινεζικής πρεσβείας για αυτή τη συνεργασία που θα κλείσουμε σήμερα. Όταν συνόδευα τον Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα στην Κίνα είχαμε συζητήσει γι’ αυτό το σχέδιο. Σήμερα, δυο μήνες μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα χαίρομαι που μπορώ να βλέπω μπροστά μου αυτή την πραγματικότητα, ότι η συνεργασία των δυο χωρών πηγαίνει πολύ καλά. Είναι μια συνέχεια και ένα πολύ καλό σημάδι ότι θα έχουμε συνεχείς και καλές συνεργασίες στο μέλλον.
Η Ελλάδα έχει πλούσιο λιγνίτη και ηλιακές πηγές ενέργειας, η Κίνα έχει πάρα πολύ δυναμική τεχνολογία, χρήματα και ανταγωνιστικότητα στα προϊόντα. Η Κινεζική Κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί και να αναπτύξει τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, κυρίως στην πράσινη καθαρή ενέργεια και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας. Θέλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον της Ελλάδας και να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες για την απασχόληση.
Θα ήθελα να πω μερικά λόγια για τη συνεργασία των δύο χωρών. Μετά την επιτυχία του project με την Cosco, όλο και περισσότερες Κινεζικές επιχειρήσεις δείχνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Ελλάδας, από την κεντρική διοίκηση μέχρι τις τοπικές αρχές, καλωσορίζει τους Κινέζους επενδυτές. Και μπορώ να πω ότι αυτό είναι μια πολύ θετική προοπτική.
Το πρόβλημα είναι πώς να συνδυάσουμε αυτή την τοπική ανάγκη με το ζήλο των Κινέζων επενδυτών. Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δυο χώρες που έχουν μακρόχρονη ιστορία συνεργασίας, αλλά το θέμα των επενδύσεων είναι κάτι το καινούριο. Και άλλωστε, δεν μας λείπουν projects, ούτε η χρηματοδότηση, ούτε οι τεχνικοί ή το προσωπικό, αλλά δεν έχουμε αρκετή αλληλογνωριμία, ιδιαίτερα δεν έχουμε αποτελεσματικό κανάλι επικοινωνίας.
Για να κατασκευάσουμε, να φτιάξουμε ένα σύστημα επικοινωνίας χρειάζονται κοινές προσπάθειες από την Κυβέρνηση, από τις επιχειρήσεις, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ευχαριστώ πολύ τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα που παρευρίσκονται στη σημερινή εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Κίνα, ο Πρόεδρος της Κίνας είπε ότι «η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό σημείο του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού».
Αυτό δεν αφορά μόνο στη ναυτιλία, γιατί η Ελλάδα βρίσκεται και γίνεται ο σημαντικός συνδετικός κρίκος και στη ναυτιλία και στην ενέργεια και πιστεύω ότι η σημερινή υπογραφή είναι μια καλή αρχή, δείχνει τη μεγάλη προοπτική που έχουν οι δυο χώρες μας.
Αρκεί να ενισχύσουμε την αλληλογνωριμία, να ενδιαφερόμαστε για τα ενδιαφέροντα της άλλης πλευράς και να τηρήσουμε την win – win πολιτική και πιστεύουμε ότι η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της ενέργειας θα έχει λαμπρή προοπτική στο μέλλον, γεγονός που θα είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, της όλης περιοχής και των λαών της περιοχής. Σας ευχαριστώ.
YACSHUI FANG: Αξιότιμε Υπουργέ Ενέργειας κ. Σκουρλέτη, αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα κ. Τσίπρα, αξιότιμε Πρόεδρε της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη, αξιότιμε Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli, αξιότιμη Εμπορική ακόλουθος της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, αξιότιμοι φίλοι, είναι μεγάλη χαρά σήμερα για μένα μετά την πρόσκληση της ΔΕΗ να έρθω εδώ να σας δω και να προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας για τη συνεργασία, το MοU, για το έργο της Μελίτη, όπως μας ανέφερε πριν από λίγο ο Πρέσβης ότι μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο εμπόριο και τις επενδύσεις μπήκαν σε καινούριο στάδιο, ότι η υπογραφή του MοU αυτή τη φορά είναι αποτέλεσμα της εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών και συμβολίζει επίσης ένα νέο στάδιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ με την εταιρεία μας. Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 1978 είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία που ασχολείται με τα projects, ασχολείται επίσης με το εμπόριο, με τη μελέτη και ανάπτυξη και με την ανάθεση των μεγάλων projects. Σήμερα, αυτή τη στιγμή, τα έργα που αναλάβαμε βρίσκονται σε διάφορες χώρες στον κόσμο και τα projects που κάνουμε αφορούν στην ενέργεια, τη συγκοινωνία, τις κατασκευές, το περιβάλλον, την εξόρυξη ορυχείων ή τη διεύρυνση φυσικών πόρων. Η εταιρεία μας όπως και η ΔΕΗ, είναι ειδικευμένη στο χώρο της παραγωγής ρεύματος και οι δυο εταιρείες έχουμε επιτυχίες στο παρελθόν και με τη συνεργασία των δύο ισχυρών εταιρειών θα μπορούμε να βάλουμε μια ισχυρή βάση στην επιτυχία των projects μας. Επίσης, θεωρούμε πως η υπογραφή της συμφωνίας είναι μια καλή ευκαιρία να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ μας και έχοντας υπόψη τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο πλευρών, μπορούμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία και να δημιουργήσουμε ένα λαμπρό μέλλον και να δίνουμε σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και στα συμφέροντα των τοπικών κατοίκων και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο. Σας ευχαριστώ πολύ. Γ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί προσκεκλημένοι, κύριε Πρέσβη, να σας καλωσορίσω κι εγώ από τη δική μου πλευρά, νομίζω οι καρποί της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Πεκίνο και τη Σαγκάη έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται. Αυτό που θέλω να πω και είχε διαπιστωθεί και στο Πεκίνο, είναι ότι υπάρχουν σημαντικά σημεία σύμπτωσης ανάμεσα στην πρωτοβουλία της Κίνας για το σύγχρονο δρόμο του μεταξιού, one Belt one Road και τη δική μας στρατηγική να αναδειχθεί η Ελλάδα στο σύντομο μέλλον σε ένα ενεργειακό, εμπορικό, διαμετακομιστικό κόμβο και ναυτιλιακό και τα σημεία αυτά σύμπτωσης πρέπει να αξιοποιήσουμε για την παραπέρα σύσφιξη στις οικονομικές και πολιτικές κινήσεις των δύο χωρών. Η σημερινή συμφωνία είναι εξαιρετικά σημαντική και αναδεικνύει το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές εταιρείες και υπάρχει βέβαια αξιόλογο, εξαιρετικό, επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό που θα μπορέσει να φέρει τις δυο χώρες κοντύτερα σε διάφορα επίπεδα συνεργασίας.

Η CMEC ιδρύθηκε το 1978. Ασχολείται με εισαγωγές – εξαγωγές και βοηθάει την εθνική εταιρεία της Κίνας και το 2012 στο Χονγκ – Κονγκ έγινε μια εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο. Πάνω από 35 χρόνια ανάπτυξης η CMEC έχει αναδιοργανώσει το επιχειρηματικό μοντέλο και έγινε εταιρεία εμπορίας και δημιούργησε μια μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίου με διεθνείς υπηρεσίες. Έχει πολυσχιδή δραστηριότητα: εισαγωγές, εξαγωγές, μηχανολογική σχεδίαση, εκθέσεις, logistics και διαχείριση των logistics όπως επίσης και άλλες διεθνείς υπηρεσίες. Η CMEC έχει δημιουργήσει εμπόριο με εκατοντάδες χώρες στις διεθνείς αγορές και στις διεθνείς συμβάσεις και επίσης έχει μεγαλώσει σε ενιαία εταιρεία – ηγέτη στα συμβόλαια και στις συμβάσεις που αφορούν μηχανολογικούς εξοπλισμούς. Επίσης περιλαμβάνει διαφορετικούς τομείς όπως ηλεκτρική ενέργεια, ηλεκτρονικές επικοινωνίες, μεταφορές, δημιουργία στεγαστικών, περιβαλλοντική προστασία. Τα προγράμματά της και τα projects της είναι σε άπειρες χώρες στην Ασία, στη Νότια Αμερική, στην Ευρώπη, η CMEC έχει αναπτύξει το δικό της μοντέλο επιχειρηματικότητας με επενδύσεις και υψηλή απόδοση επενδύσεων και λύσεις μιας στάσης. Από την αρχή του 21ου αιώνα η CMEC βασισμένη στην ακριβή κρίση για τις αναπτυσσόμενες χώρες δημιούργησε υποδομές και ένα μεγάλο κύρος σε όλη την ανθρωπότητα και στις χώρες με τις οποίες συνεργάζεται. Λόγω της μεγάλης της δυναμικής στο διεθνές marketing και στο διεθνές επιχειρείν στις διεθνείς οικονομικές υπηρεσίες και στη διαχείριση διεθνών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με την αναφορά μέσα είναι η κορυφαία επιχείρηση με σωρευτικά κεφάλαια μέσα στην Κίνα και από το 2012 σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου η CMEC για διαδοχικά χρόνια, ήταν στις 10 πρώτες εταιρείες για συμβάσεις οι οποίες με χώρες του εξωτερικού, εκτός Κίνας.
Διεθνείς συμβάσεις και το Φλεβάρη του 2013 η CMEC δημιούργησε το θερμικό εργοστάσιο το οποίο ήταν περίπου 2 kwh. Η CMEC έγινε ηγέτης παράγοντας στην Κίνα 6 μεγαβάτ μέσα στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον έχτισε την πρώτο κέντρο ραδιοτηλεοπτικό στην Αφρική. 600 μεγαβάτ μέσα άνθρακα και έγινε η πρώτη εταιρεία στην Κίνα που αφορά έργα εκτός Κίνας.
Ήταν το πρώτο εργοστάσιο με άνθρακα και από τότε έχει δημιουργήσει 6 μεγαβάτ τέτοιου είδους ισχύος εργοστάσια. Αυτό το εργοστάσιο είναι το μεγαλύτερο μηχανολογικό πρόγραμμα που έχει γίνει στη Σρι Λάνκα ποτέ και το μεγαλύτερο έργο συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Σρι Λάνκα.
Στο εθνικό νόμισμα της Σρι Λάνκα έχει τυπωθεί, όπως βλέπετε και στη διαφάνεια η συνεργασία αυτή. Το Νοέμβρη του 2012 κέρδισε το βραβείο της Κίνας για τη σωστή διαχείριση τέτοιου είδους έργων. Το έργο στο Πακιστάν είναι το πρώτο το οποίο γίνεται με αέριο και σηματοδοτεί μια νέα εποχή.
Ο υδροηλεκτρικός σταθμός στο Κονγκό είναι εθνικό σημείο αναφοράς για την δημοκρατία του Κονγκό. Η CMEC επεκτάθηκε κατά 2,5g σε 3g στο Μπαγκλαντές οδηγώντας τη χώρα μέσα σε ένα καινούργιο χώρο πληροφορικής.
Επίσης το πρόγραμμα στο Κονγκό είναι το πρώτο έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί και ο Πρόεδρος του Κονγκό ήταν παρόν στην τελετή έναρξης του έργου. Η ανταγωνιστικότητα μέσα από αμοιβαίου οφέλους συνεργασία είναι σημαντική. Η CMEC έχει χτυπήσει υψηλά επίπεδα οικονομικών δυνατοτήτων με πολιτικές οι οποίες συνάδουν με το διεθνές επιχειρείν. Επίσης έχει δημιουργήσει μια φήμη παγκοσμίου κύρους στις διεθνείς αγορές.
Επίσης συγκεντρώνει πολυσχιδή ταλέντα από διαφορετικούς χώρους των επιστημών στην κατασκευή διεθνών μηχανολογικών projects πάντοτε υπάρχει η αρχή των χαμηλών εκπομπών αερίων και η τήρηση όλων των περιβαλλοντικών κανόνων. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μεγάλη δέσμευση για τη CMEC. Διατήρηση της φύσης. Μέσα από τα προγράμματά της τα projects δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για καλύτερο μέλλον στον πλανήτη.
Το 2010 η CMEC πήρε το China Africa βραβείο φιλίας και σε μια εκδήλωση η οποία επιχορηγήθηκε και από την Κίνα και από την Αφρική, δημιουργήθηκε η κατάλληλη εκδήλωση και εορτάστηκαν οι εργασίες αυτές.
Επίσης είναι ο ηγέτης της Κίνας σε διεθνές επίπεδο και έχει αποκριθεί στο να γίνει μια μίνι εταιρεία στο χρηματιστήριο δημιουργώντας καινούργιες ευκαιρίες για παγκόσμια ανάπτυξη αφιερώνοντας τον εαυτό της στις μελλοντικές εξελίξεις του κλάδου.
Η CMEC αγκαλιάζει τη φιλοσοφία της δημιουργίας νέων ιδεών επίτευξης ονείρων και νέων οραμάτων, όπου οι άνθρωποι θα ζούνε πολύ πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι και παρέχει τις υπηρεσίες με επιπρόσθετη αξία και οφέλη σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Written by NEWS ΦΛΩΡΙΝΑ

0 σχόλια