Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας κ. Γ. Αντωνιάδη για την προώθηση των ελληνικών κρασιών
Η ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας κ. Γ. Αντωνιάδη σχετικά με την ανάγκη συμβολής του κράτους στην προώθηση των ελληνικών κρασιών κατατέθηκε και έλαβε αρ. πρωτ. 2437-19/1/2016 από το αρμόδιο τμήμα κοινοβουλευτικού ελέγχου της βουλής

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τον Υπουργό Εξωτερικών
Θέμα: Δράσεις της κυβέρνησης για την προώθηση των ελληνικών κρασιών στην εγχώρια και διεθνή αγορά

Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, δημιούργησε προβλήματα στον κλάδο των οινοπαραγωγών, χωρίς όπως φαίνεται να καταφέρει να φέρει σε οικονομικό επίπεδο τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η ελληνική Κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα, θα μπορούσε να συνδράμει στην ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών οίνων τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην εγχώρια. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν μονοπώλια σε διάφορες χώρες του κόσμου (π.χ. Σουηδία, Νορβηγία, Καναδάς) όπου τα ίδια τα κράτη αναλαμβάνουν την όλη διαδικασία προώθησης των εισαγόμενων οίνων στις τοπικές τους αγορές.
Στα μονοπώλια αυτά, τα τελευταία χρόνια, τα ελληνικά οινοποιεία έχουν καταβάλει πολλές προσπάθειες για τη διείσδυση των προϊόντων τους και την παρουσία τους στο ράφι μπροστά στα μάτια του τελικού καταναλωτή. Είναι όμως μία διαδικασία που απαιτεί και πολύ χρόνο αλλά και σημαντικά κονδύλια.
Αντί λοιπόν, οι ελληνικές οινικές επιχειρήσεις να προσπαθούν να ανοίξουν τις αγορές αυτές «κατά μόνας», θα μπορούσε να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια από μεριάς της Ελληνικής Κυβέρνησης για την επίτευξη Διακρατικών Συμφωνιών σε επίπεδο τουλάχιστον Υπουργού Εξωτερικών/Οικονομικών. Σε οποιοδήποτε χαμηλότερο επίπεδο η προσπάθεια δεν θα έχει καμία τύχη. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολούθησαν κατά το παρελθόν και άλλες αναπτυσσόμενες –τότε- οινοπαραγωγικές χώρες (όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή κ.α.) και σήμερα έχουν κατακτήσει σημαντικά ποσοστά της παγκόσμιας αγοράς οίνου.
Παράλληλα, κατά τα τελευταία χρόνια, τα ελληνικά οινοποιεία και οι σύνδεσμοί τους, υλοποιούν προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης σε αγορές Τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. βάσει των Καν (ΕΚ) 479/2008 του Συμβουλίου και Καν (ΕΚ) 555/2008 της Επιτροπής και της υπ’ αρίθμ. 302157 ΚΥΑ, όπως αυτή ισχύει σήμερα με τις τροποποιήσεις που υπέστη.
Επίσης, ύστερα από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προωθούνται προγράμματα για την αντίστοιχη προώθηση των ελληνικών οίνων στην εσωτερική αγορά, δηλαδή στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά και στο εσωτερικό της Ελλάδος. Τα προγράμματα αυτά, κρίνονται ιδιαιτέρως αναγκαία, στην παρούσα συγκυρία, έτσι ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών οίνων και άρα και οι εξαγωγές τους στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντί λοιπόν, οι ελληνικές οινικές επιχειρήσεις να προσπαθούν να ανοίξουν τις ευρωπαϊκές αγορές με ιδίους πόρους, θα ήταν εφικτή η υποβοήθησή τους μέσα από τα προγράμματα αυτά. Μέσα από τις προαναφερθείσες διαδικασίες και με τη βοήθεια του κράτους, θα προωθηθούν ταυτόχρονα δύο στόχοι. Από τη μία η αύξηση του ποσοστού των ελληνικών οίνων στο ράφι στις διεθνείς αγορές και από την άλλη η αύξηση της μέσης τιμής του προϊόντος στο ράφι της τελικής κατανάλωσης, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν και μεγαλύτερης αξίας αλλά και ποιότητας ετικέτες (και όχι μόνο κάποια οικονομικά κρασιά). Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θεωρούνται ως αναπτυξιακές για τον οινικό κλάδο της χώρας, καθώς διασφαλίζουν την αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών ετικετών σε αγορές/στόχους οι οποίες είναι οινικά ώριμες και πρόθυμες να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά στο κρασί.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί
1. Αναγνωρίζει το Υπουργείο σας πως ο ελληνικός οίνος χρειάζεται και τη βοήθεια της επίσημης πολιτείας, προκειμένου να διεκδικήσει και να κερδίσει τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές;
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο σας προκειμένου να συνδράμει στην προώθηση των ελληνικών οίνων σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Αντωνιάδης
Written by NEWS ΦΛΩΡΙΝΑ

0 σχόλια