Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος δίνει στην κυβέρνηση το ισχυρό «όχι» που ζήτησε στην σύντομη προεκλογική περίοδο. Ηδη, υπουργοί του οικονομικού επιτελείου είναι έτοιμοι να μεταβούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να διεκδικήσουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε τη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ενώ ξεκαθάρισε ότι το «όχι» δεν αποτελεί εντολή ρήξης και έθεσε ως προτεραιότητα την επαναλειτουργία του τραπεζικού  συστήματος. 

Η επικράτηση του «όχι» είναι συντριπτική και όλα δείχνουν ότι ξεπερνά το 61%, όπως εκτίμησε η Singular Logic. «Πρέπει να υπάρξει διάλογος για συμφωνία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δίνοντας το κλίμα από το Μαξίμου. Την ίδια ώρα πολίτες -υποστηρικτές του «όχι» πλημμύρισαν την πλατεία Συντάγματος.

Η πρώτη αντίδραση από τους εταίρους ήταν η ανακοίνωση συνάντησης ανάμεσα στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μάρκελ για την Ελλάδα, αύριο το βράδυ στο Παρίσι, ενώ πριν από λίγο γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ. Αυτή την πληροφορία δεν έχει επιβεβαιώσει, έως τώρα, το Μέγαρο Μαξίμου. 

Πριν από λίγη ώρα (στις 10 το βράδυ) ξεκίνησε σύσκεψη στην Εθνική Τράπεζα με τους εκπροσώπους των τραπεζών, τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ.Θεοχαράκη για την επόμενη μέρα στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι η «τραπεζική αργία» που επιβλήθηκε από την περασμένη Δευτέρα λήγει αύριο, 6 Ιουλίου. 

Η σύσκεψη γίνεται ενώ η κυβέρνηση υποβάλλει αίτηση στην ΕΚΤ για αύξηση του ELA στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και στη σκιά των δηλώσεων της κ.Νάντιας Βαλαβάνη, υπουργού- αναπληρωτή Οικονομικών στην τηλεόραση του Alpha. Η κ.Βαλαβάνη δήλωσε ότι οι κάτοχοι τραπεζικών θυρίδων μπορούν να πάρουν ό,τι θέλουν από αυτές εκτός από μετρητά. 

Στη δήλωση της κ. Βαλαβάνη αντέδρασε η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, λέγοντας ότι δεν έχει αλλάξει το ισχύον καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο ο κάτοχος θυρίδας ανοίγει μόνος του, χωρίς την παρουσία τραπεζικού υπαλλήλου τη θυρίδα. Η σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη πάντως, αναμένεται να καταλήξει σε νέα δεδομένα που θα αφορούν τόσο το όριο των αναλήψεων, όσο και τους κανόνες για τις θυρίδες. 

Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, όμως, φέρνει και αναταράξεις στην αντιπολίτευση με ισχυρότερες εκείνες στη Ν.Δ. Πριν από λίγα λεπτά (στις 11.10 το βράδυ) ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος. Χρέη προσωρινού προέδρου θα εκτελεί ο κ. Β. Μεϊμαράκης. 

ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ 
Written by NEWS ΦΛΩΡΙΝΑ

0 σχόλια